San Holo schrijft nummer over het beroemdste vogeltje ter wereld

07 dec 2022

Mauritshuis BMO San Holo 07 Lowres

Het nieuwste nummer van San Holo in samenwerking met het Mauritshuis is vanaf vandaag te beluisteren. De 32-jarige muziekproducent schreef het nummer keep you to myself geïnspireerd door Het puttertje (1654). Een schilderij door Carel Fabritius van het beroemdste vogeltje uit de collectie van het Haagse museum. Bij het zien van het kunstwerk bleef één zin: "I want to keep you to myself" in San Holo’s hoofd hangen. Een verwijzing naar de neiging van mensen om dingen te willen ‘bezitten’. San Holo nam dit als uitgangspunt voor zijn nummer. Keep you to myself zorgt voor een muzikale afsluiting van het jubileumjaar waarin het Mauritshuis zijn 200 jarig bestaan als museum vierde. Voor het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren laten bekende artiesten zich inspireren door een werk uit onze collectie.

Beluister en bekijk hier het nummer keep you to myself van San Holo hier 

Vastgeketend

Wandelend door het museum was muziekproducent en DJ San Holo (Sander van Dijck, 1990) op zoek naar iets dat je raakt, zonder dat je precies weet waarom. Toen hij voor het eerst het schilderij van Het puttertje zag, leek het tafereel zo “puur en gezond”. Maar eenmaal dichterbij realiseerde San Holo zich dat de vogel geketend was aan de balk waarop het vogeltje zat. San Holo: ‘We houden van vogels vanwege hun vrijheid en hun vermogen om te vliegen, maar blijkbaar willen we ze bezitten, ze voor onszelf houden, wat in feite alles wegneemt wat ze zo mooi maakt.' Dit greep hem zo aan dat de uiteindelijke keuze voor Het puttertje niet uit de lucht kwam vallen. Ongetwijfeld speelde zijn voorliefde voor vogels ook een rol. Zo heet San Holo’s label Bitbird en zijn fans noemen zich San Holo’s birdsnest. Of het een autobiografisch nummer is laat San Holo in het midden. Wél denkt hij dat iedereen wel eens in liefdesrelaties of andere levenssituaties met een kettinkje ‘ergens aan vastzit’

Het puttertje

Distelvinken waren vroeger populair als huisdier, omdat je ze kon leren zelf met een miniatuuremmertje water uit een bakje putten. Vandaar dat ze puttertjes worden genoemd. Het schilderij werd in 1654 geschilderd door een van de beste leerlingen van Rembrandt, Carel Fabritius. Hij schilderde Het puttertje met duidelijk zichtbare penseelstreken. De vleugel gaf hij aan met dikke gele verf, waarin hij met de achterkant van zijn penseel een kras zette. San Holo is niet de eerste beroemdheid die zich laat inspireren door Het puttertje. Donna Tartt schreef het boek The Goldfinch over het beroemdste vogeltje. In 2019 verscheen de verfilming, met Ansel Elgort en Nicole Kidman in de hoofdrol.

Carel Fabritius Puttertje Mh0605 Mauritshuis
Carel Fabritius. Het puttertje, 1654.

Over San Holo

Sander van Dijck was al jong in de ban van punk en alt-rock. Hij studeerde gitaar aan de Rotterdamse Codarts Hogeschool voor de Kunsten. Hier maakte hij ook voor het eerst kennis met digitale productiesoftware. Als producer begon zijn succes met remixen. Zijn bewerking van Dr. Dre's The Next Episode explodeerde op Soundcloud en werd tot nu toe meer dan 234 miljoen keer bekeken op YouTube. Het maakt niet uit waar San Holo optreedt. Van het festival Coachella in Californië tot het Paard in Den Haag, elke San show voelt als een intieme ervaring. De fans van San Holo zijn enorm fanatiek, sommige zijn zelfs getatoeëerd met San Holo’s teksten.

Bekijk het Mauritshuis met je oren

Met het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk in het museum. Het doel is om mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer-songwriter te horen. De nummers zijn te beluisteren via verschillende kanalen o.a. op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer-songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.